Crearea si pozitionarea rosturilor se va determina de catre proiectant impreuna cu beneficiarul si executantul. Dimensiunile rosturilor depind de o serie de factori, precum:

–              tipul solului;

–              miscarea prezumata a elementelor de constructie;

–              derularea constructiei si a operatiei de betonare;

–              armatura;

–              deformarea termica a betonului.

Rosturile sunt, conform functiei lor de mai multe feluri: de dilatare, de lucru si de rupere.

Rosturile de dilatare sau de deplasare sunt rosturile cu un spatiu intermediar si cu o latime anume pe intreaga grosime a elementelor de constructie, care permit deplasarea elementelor de constructie ca urmare a modificarilor de temperatura.

Un caz special al rosturilor de dilatare il constituie rosturile de presiune. Acestea sunt rosturi construite drept sau dintat intre doua elemente de constructie fara spatiu intermediar si fara a fi traversate de armatura.

Rosturile de lucru sunt rosturi care, din motive ale cursului operatiunilor sau a masurilor constructive sunt create in plan. Ele despart elementele de constructie mai lungi in sectiuni  de betonare unice. Spre deosebire de rosturile de dilatare la care armatura se intrerupe, rosturile de lucru sunt traversate de armatura. Lindner indica valorile pentru dimensiunile de siguranta ale distantelor intre rosturile de lucru verticale la pereti, in functie de grosimea acestora .

Uneori apar rosturi de lucru neplanificate, de exemplu la defectarea masinilor, intreruperea livrarilor de beton, care trebuie, de asemenea, etansate.

Sectiunile de rupere sau rosturile de rupere, sau rosturile de comprimare servesc la controlul ruperilor prin planificarea sectiunilor slabe si crearea unui loc de rupere. Slabirea sectiunii in zona rostului de rupere trebuie sa fie de minim 1/3 din grosimea elementului de constructie.

Dimensiunea sectiunilor de rupere depinde de:

–              tendinta de comprimare a betonului;

–              viteza de uscare;

–              dificultati create de alte elemente de constructie.

La peretii mai lungi se vor prevedea sectiuni de rupere (rost de rupere).

Conform specificatiilor, distanta intre sectiunile de rupere trebuie sa corespunda la maxim dublul inaltimii peretelui.

Rosturile de imbinare verticale ale peretilor prefabricati se formeaza de regula ca sectiuni de rupere.

SHARE IT:

Comments are closed.