Proiecte Noi

Compania Hidroplasto anunta cresterea comenzilor cu peste 70% la produsele destinate constructiilor hidrotehnice. Principalele profile comandate sunt :

 

Benzi etansare pentru rosturi de turnare si dilatatie

Cauciuc expandabil (cordon expandabil)

Profile etansare tip Kab cu banda hidrofilica incastrata .

 

Mai multe detalii despre aceste produse gasiti accesand:

 

https://site.hidroplasto.ro/category/profile-etansare

 

 

Lucrările impermeabile din beton, aşa-numitele „cuve”, au câştigat în importanţă în ultima vreme. Ele se regăsesc în construcţiile inginereşti cât şi la construcţiile tunelurilor.

La piesele impermeabile din beton, betonul preia, pe lângă funcţia de rezistenţă şi cea de etanşare. Faţă de etanşarea de suprafaţă, „cuvele” prezinta o serie de avantaje. Construcţia este, de regulă, simplă şi divizată clar.

Elementele de constructie care protejeaza suprafata exterioara nu sunt necesare.

Punctele slabe ale unor astfel de construcţii le reprezintă însă rosturile. Crearea şi etanşarea lor necesită o deosebită atenţie din partea proiectantului şi a executantului.

Crearea si pozitionarea rosturilor se va determina de catre proiectant impreuna cu beneficiarul si executantul. Dimensiunile rosturilor depind de o serie de factori, precum:

–              tipul solului;

–              miscarea prezumata a elementelor de constructie;

–              derularea constructiei si a operatiei de betonare;

–              armatura;

–              deformarea termica a betonului.

Rosturile sunt, conform functiei lor de mai multe feluri: de dilatare, de lucru si de rupere.

Rosturile de dilatare sau de deplasare sunt rosturile cu un spatiu intermediar si cu o latime anume pe intreaga grosime a elementelor de constructie, care permit deplasarea elementelor de constructie ca urmare a modificarilor de temperatura.

 

Rosturile de lucru sunt rosturi care, din motive ale cursului operatiunilor sau a masurilor constructive sunt create in plan. Ele despart elementele de constructie mai lungi in sectiuni  de betonare unice. Spre deosebire de rosturile de dilatare la care armatura se intrerupe, rosturile de lucru sunt traversate de armatura.

 

Latimea rosturilor este data de cea mai mare deplasare asteptata, fiind de regula de 20 mm.

Rosturile de lucru se vor planifica si se vor plasa in zonele elementelor de constructie cele mai putin solicitate. Pe langa aceste necesitati constructive, betonul trebuie compactat complet, iar suprafata acestuia in zona rosturilor de lucru sa fie curatata de laptele de ciment. Capetele libere ale unui sistem de etansare trebuie sa se afle la cel putin 30 cm, preferabil 50 cm deasupra nivelului masurat al apei freatice (fig. 2.5).

Fig. 2.5

Înălţimea minimă a sistemului de etanşare deasupra calculaţiei nivelului apei.

 

 

La elementele de constructie de grosime mai mare sau egala cu 300 mm, rosturile de lucru intre radier si perete se executa in principiu fara etansare suplimentara. Aceasta presupune o pregatire atenta a rosturilor. Suprafata pe care se va turna beton trebuie sa fie corespunzatoare si sa nu prezinte o structura similara celei a betonului spalat (fig. 2.6).

Fig. 2.6

Rosturi de lucru curăţate profesional de laptele de ciment

 

Laptele de ciment ce se vede in figura 2.7 se va indeparta.

 

Fig. 2.7

Suprafaţa rosturilor de lucru acoperita cu lapte de ciment

 

 

 

 

2.4. ETANSAREA ROSTURILOR

 

2.4.1 ETANSAREA ROSTURILOR DE DILATARE

Pentru etansarea rosturilor de dilatare sunt necesare elemente de etansare care, prin geometria si compozitia lor sunt capabile sa preia fara pierderi deformarile. De regula, se folosesc benzi de rosturi de dilatare interioare si exterioare din elastomer sau termoplast. In cazuri speciale se monteaza benzi de inchidere a rosturilor, montaje cu clema sau etansari prin adeziune. Figura 2.9 reda o scurta prezentare.

Fig. 2.9

Sisteme de etanşare a rosturilor de deplasare

  1. bandă de rosturi de dilatare interioară
  2. bandă de rosturi de dilatare exterioară
  3. bandă de închidere a rosturilor
  4. construcţie tip clemă

 

 

 

2.4.2 ETANSAREA ROSTURILOR DE LUCRU

 

Pentru etansarea rosturilor de lucru sunt disponibile diverse sisteme. Pe langa benzile de rosturi de lucru din elastomer sau termoplast exista table neizolante precum si alte produse: benzi de rosturi de lucru combi, sisteme de tuburi de injectie, table de rost izolate, captuseli absorbante, etansari prin adeziune. O scurta prezentare a diferitelor sisteme de etansare pentru rosturile de lucru, crearea acestora si executia armaturilor se regaseste in tabelul 2.6

 

Tabel 2.6:

 

Lipirea capetelor se face folosind uneltele de mai jos:

 

SHARE IT:

Related Posts

Comments are closed.